BLASKI-PER

 

 

A Blaski József és társai perhez a nyomozók egy 55 képet tartalmazó fotóalbumot mellékeltek magyarázó szöveggel (hasonlóan a Galgócziék peréhez), hogy szemléletesen dokumentálják az öt fős 15-18 évesekből álló "terrorbanda" 1958. február 15-18 közötti tevékenységét, amely egy rendőr lefegyverzésében csúcsosodott ki.

Az 5. képen a legbátrabb vagány, a per II. rendű vádlottja, Mansfeld Péter ipari tanuló - aki a forradalom idején a Széna téri felkelőcsoport tagja volt - látható a belügyi felvételeken. A nadrágjába dugott vasdarabbal akarta leütni az őrét, hogy elmenekülhessen. A vasat a cellában hosszas munkával az ágyról törte le, ám vakmerő terve eleve kudarcra volt ítélve, mivel zárkatársa börtönügynök volt.

 

 

 

 

 

 

 

 

A 6. képen Mansfeld mutatja a nyomozóknak, hová rejtett fegyvereket. Egy ilyen helyszíneléskor a "vamzer" előzetes jelentése ellenére elmenekült, de eközben eltörte a karját. A rendőrök az orvosi rendelőben találták meg.

Mansfeld "fő bűne" az volt, hogy egy pillanatra sem tört meg, renitens magatartásával a végletekig maga ellen fordította a hatalom képviselőit. 1958. november 21-én a Guidi-tanács még életfogytig tartó börtönbüntetést szabott ki, de a Vágó-tanács 1959. március 19-én a legsúlyosabb ítélet mellett döntött, amelyet két nap múlva végrehajtottak a 18. évet betöltő fiún. (Ennek az ítélkezés szempontjából nem volt jelentősége, mert az akkori törvény 16. évben állapította meg a kivégezhetők korhatárát.) A per I. rendű vádlottját, a Mansfeldnél három évvel idősebb Blaski József büntetését életfogytig, a többieket három évtől tízig szabták meg.

Blaski József és társai pere 8084/58.